Jdi na obsah Jdi na menu

Samotný průběh činnosti kapely Wanastowi Vjecy se převážně doplňoval s potřebou aktivity členů u "vedlejšáku" Lucie. Zatímco na začátku uměleckého debutu stály obě kapely takřka na stejné startovní čáře, tak postupem času si Lucie získávala větší a větší potřebu se ukazovat v popředí a nutno říct, že úspěšně. Tímto také členové Robert Kodym a P.B.CH. často neměli potřebný čas pro svou hlavní formaci.


Skupina Wanastowi Vjecy vznikla v březnu roku 1988 jako tvrdší a zejména punková odnož Lucie. Brzy začali natáčet svůj první materiál, který se stal součástí dokumentárního filmu Vladislava Kvasničky “Aby si lidi všimli”. O kapelu se začalo zajímat nemalé množství pořadatelů různých hudebních akcí. Historicky první koncert WV proběhl na parníku "Děvín". Roku 1990 byly ve studiu nahrány čtyři písně jako součást kompilace “Epidemie”.

V září příštího roku už Wanastowi Vjecy vydali své debutové album, které neslo stejný název jako největší hit na desce, tedy “Tak mi to teda nandey”. Řízný refrén dokázal zaujmout i v rádiových hitparádách a zařadil se k nejlepším písním toho roku.

Po nevídaném úspěchu se ve studiu pozvolna začal připravovat další počin, který spatřil světlo světa v prosinci 1992. Deska byla pojmenována stejně jako předešlá po jednom ze songů “Lži, sex & prachy”. Obrovským hitem "Sbírka zvadlejch růží", říznou "Lži, sex & prachy" se kapela dostala do pozic jedné z nejsledovanějších domácích kapel. V prodejnosti album navázalo na úspěch toho debutového a WV vyrazili na historicky první velké turné. To bylo díky velkému zájmu prodlouženo i na podzimní část. Z koncertní šňůry byl natočen i jeden 45 minutový záznam.

Skupina posléze vydala "Divnoalbum", které je takovou směsí všeho možného. Obsahovalo live nahrávky, remixy a akustické verze již vydaných songů. V knižní publikaci navíc vyšla i "Divnoknížka", kde členové mapovali svou dosavadní wanastowskou dráhu.

Na další desku si už fanoušci museli počkat tři roky. Jak se říká, tak čekání stálo za to. Počin nesl název "Andělé" a u fanoušků přinesl velkou oblibu. Stejnojmenný song "Andělé" okupoval nejvyšší příčky rádiových hitparád. Síla punk-rockového díla "Blbá" gradovala i úspěšným klipem. Kapela následně vyrazila na turné po sportovních halách a vychutnávala si pocit dokonale zaplněných prostorů.

V pořadí pátá deska "333 stříbrnejch stříkaček" byla předzvěstí, že nastal čas si dát pauzu. Patnáct písní plus dvě hříčky jsou nejdelším albem, které tato formace zatím natočila. Singly navazovali na "hitovost" předchozích a zejména "Kouzlo" a "Vlkodlak" se staly nejoblíbenějším repertoárem rádií. Na podzim se uskutečnilo opět povedené a divácky atraktivní turné.

 

Srpen a září roku 1998 byly ve znamení úspěšného Nescafé Tour`98. Zatím poslední akustickou šňůru kapela odjela v rámci “Vánoční akustické šňůry `98”. Další deska byla už ve znamení pokusu o změnu stylu a využití jiných technologií zvuku. Možná i proto dostala příznačný název "Hračky". Část fanoušků jí odsoudila, ale i tak se její prodejnost pohybovala na překvapivých číslech. V roce 2001 pak skupina bilancovala svou dosavadní tvorbu a vydala výběr “Ty nejlepší věci”.

 

Na podzim roku 2006 vypustili WV desku s výbušným názvem "Torpédo", která několik týdnů pozorovala z prvního stupně prodejnosti ostatní konkurenci. Předzvěst úspěchu šířil už od léta pilotní singl "Otevřená zlomenina srdečního svalu". Tato balada byla dlouhé týdny nejhranější skladbou v českých rádiích a zařadila se ke zlatému repertoáru skupiny. Dobrou pozici si vybudoval i druhý singl "Slečna Anna je za vodou", ale na zlatý úspěch svého předchůdce už nenavázal.

 

Po mlživém odložení "Torpédo Tour 2007" kapela oznámila, že připravuje v rámci svého výročí vzniku kompilaci "Best Of 20 let", která bude obsahovat 24 největších hitů, 2 coververze, 2 nové písně a DVD se všemi klipy. Pilotním a zároveň úspěšným singlem byl "Velkej první letní den", který byl podpořen i vysoce vizuálně kvalitním klipem. Ještě lepší odezvu zanechala v éteru píseň "Kdo se bojí nesmí do nebe", která byla druhou nejhranější v rádiích po několik měsíců. Kapela ještě vypustila unikátní animovaný klip na coververzi "Lady Karneval", která stejně jako předchozí videa dokázala triumfovat v dnes již legendární hitparádě ESO. V roce 2008 skupina odjela tolik očekávané výroční turné a ukázala, že ještě neřekla poslední slovo.

 

Další umělecká činnost skupiny byla nepravděpodobná. Původní myšlenky vydání nové desky se rozplynuly. P.B.CH. se ujal práce na svém již několikrát odkládaném sólovém albu. V pomyslném šuplíku ještě zůstal rest v podobě DVD se záznamem z koncertu v Praze.

 

Zásadní informace se objevila 20. října 2010, kdy kapela oznámila v tiskové zprávě, že z ní odchází jeden ze zakládajících členů P.B.CH., který ve sdělení oznámil, že se chce věnovat vlastním sólovým projektům a tvorbě filmové hudby. Následné spekulace o konci kapely Robert Kodym vyvrátil s oznámením, že se do skupiny vrací staronoví členové jmenovitě bubeník Štěpán Smetáček a kytaristé Tomáš Vartecký a basista mj. i manažer Kabátů Radek Havlíček.

 

Staronové seskupení posléze vydalo desku Letíme na Wenuši, kterou podpořilo i několika koncerty v rámci turné. Kapela se posléze pravidelně účastnila festivalů a pozvolna také začala spřádat plány na novou desku, která by měla vyjít na podzim roku 2015.  

 

ČTĚTE TAKÉ: Historie skupiny Lucie

 

© Jaroslav Pazdera (https://wanastowivjecy.estranky.cz) - Kopírování a šíření obsahu serveru v jakékoli podobě je povoleno pouze s uvedením zdroje.