Jdi na obsah Jdi na menu

Znovuzrozené Wanastowi Vjecy to Olomouci nandaly, kapela předvedla skvělý rock 'n' roll

24. 4. 2012

robert_kodym_olomouc_min.jpgPo dlouhých čtyřech letech se populární Wanastowky znovu ukázaly v Olomouci. Od posledního turné, které kapela odjela, se událo mnohé. Skupinu k překvapení mnoha jejich příznivců opustil druhý zakládající člen P.B.CH., ale vrátili se ti bývalí, jmenovitě bubeník Štěpán Smetáček a Radek Havlíček. Jak několikrát zmínil Robert Kodym, tak Wanastowi Vjecy už nejsou studiovým projektem dvou lidí, ale plnohodnotnou kapelou.

 



Z probíhajícího turné resp. z předchozích zastávek chodily poměrně pozitivní reakce a o to víc jsem byl na vystoupení Vjecý zvědavý. Vůbec jsem ale nedokázal odhadnout potenciální počet diváků, kteří by se na vystoupení do Sportovní haly Univerzity Palackého přišli podívat. Základní forma propagace sice proběhla, ale osobně jsem čekal něco zkrátka masivnějšího. Všechno je samozřejmě o financích, kterých není v žádné sféře zkrátka nazbyt.

Sportovní hala se začala plnit až tak okolo 19:30. Řada lidí zpočátku raději využívala chladnějších prostorů (i nápojů - pozn. autora) v prostorách u vchodu. Nebylo se co divit, teplota na hlavním sále příliš lákavá nebyla. Pár minut po 20. hodině jsem se přesunul blíže k pódiu, kde jsem se dal do řeči s dalším fotografem. "Kluci, nefoťte je z podhledu. Z profilu jsou hezčí," pravila s úsměvem žena, která nebyla nikým jiným než manželkou samotného Roberta Kodyma.

Za pár minut už to začalo. Wanastowky to očekávaně rozjely titulní skladbou "Letíme na Wenuši", na kterou volně navázal melodicky svižný "Kulomet". Následovali "Andělé" a "Panic". Na tom se už publikum trošku více chytlo. Jednou z nejsilnějších věcí, jenž během playlistu zazněla, byla "Lucie". Píseň, která dává vzpomenout na legendární pokrevně spřízněnou stejnojmennou kapelu, měla opravdu onu sílu. "No tááááák, co ti jéééé, Luciéééé!"

stepan_min.jpgKapela oprášila i dvě punkové vypalovačky "Škola je kráva" a "Wona je hotová", což byl bezesporu dobrý nápad. Škoda jen, že u druhé jmenované písně se trošku hlasy Radka a Tomáše ztrácely. Příjemně mě překvapilo, jak Robertovi sedělo "Pod zemí mám svůj ráj". Jeho pravý rockový chraplák tomu dodal ten potřebný říz. Jedním z vrcholů večera bylo sólo bubeníka Štěpána Smetáčka. Je až neuvěřitelné co ten chlap dokáže. Úžasné!



Po šíleném tempu si Štěpán trošku alespoň odpočinul u "Kočárku", který Robert vyšperkoval úryvky slok z "Medvídka" a Neckářovy "Půlnoční". Kdo se těšil, že přilítnou broučci s podkovou, tak se dočkal. Hitovku "Nahá", která se před časem stala díky reklamě na Eurotel podruhé slavnou, si už publikum zazpívalo. Z P.B.CH. byl sice K.G.B., ale u diváků P.B.CH. zůstal. "Na tuto píseň jsme natáčeli klip ve věznici," uvedl Robert pecku "Jsem nevinej" při níž létaly z pódia vzduchem plameny. Údernou skladbu vystřídal nejpopulárnější hit WV "Sbírka zvadlejch růží". "Vlasy od víína, kouzlo zhasínáááá ve sbíííírce zvadlejch růžíííííí... ," to si nejspíš zazpívala a odhoupala v bocích snad většina těch co byla v kotli.

robert_kodym_min.jpg"Tak říkej co že by jsi chtěla, tvůj barák bejval moje cela..." alias nástup "Lží, sexu a prachů", alespoň tedy ve formě písně. :) Zde asi nejvíce vynikla kvalita projekce, na které byly ostře vidět mince s podobiznou nějakého nejspíš politického lídra. V repertoáru nemohla chybět ani notoricky známá "Bedna od whisky", při které výrazně ožili i ti, jenž stáli v zadní části hlavního parketu. Následně se sice kapela rozloučila, ale bylo jasné, že je to pouze tradiční několikaminutová pauza.

Tak mi to teda nandééééj! Známý pokřik refrénu prvního velkého hitu kapely navázal na přeťatou nit s úspěchem. Zamiláčkované "Kouzlo" zajisté rozzářilo oči nejedné dívce. Úsměv by však ztratila pokud by jí opravdu, jak Robert zpíval, byly vostříhány vlasy. Robertovy mixy úryvků z jiných písní, jakožto v tomto případě Vlkodlak, Láska, byly nicméně nápadité. Závěr patřil další luciánské záležitosti - "Dotknu se ohně".  A už opravdu byl wanastowské pohádky konec!

 
Suma sumárum:

+ vynikající rockový koncert
+ čistý a kvalitní zvuk
+ přesvědčivý výkon kapely
+ světelné efekty, vizuální projekce
+ pěvecky jistý, svěží Robert Kodym
+ vynikající Štěpán Smetáček
+ drajv

- kapela působila na pódiu poměrně staticky
- oficiální autogramiáda nebyla



Playlist: Letíme na Wenuši, Kulomet, Andělé, Panic, Lucie, Škola je kráva, Krev a stopy čarodějných bylin, Holčičko!, Pod zemí mám svůj ráj, Korálky z karneolu, Wona je hotová, sólo budeníka Štěpána Smetáčka, Kočárek, Nahá, Jsem nevinej, Sbírka zvadlejch růží, Lži, sex & prachy, Bedna od whisky, + přídavky Tak mi to teda nandey, Kouzlo, Dotknu se ohně.

Autorem reportáže a vložených fotografií je admin této fanouškovské www prezentace. Šíření obsahu bez písemného souhlasu je zakázáno. Odkazování na článek je samozřejmě povoleno. Článek je napsán subjektivním pohledem autora, tudíž se nemusí ztotožňovat s názory ostatních.

 

Náhledy fotografií ze složky Koncert 21.4.2012 Olomouc

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Janča - Koncert Olomouc

24. 4. 2012 8:50

Ahoj
moc pěkný článek.Koncert Wanastowek v Olomouci byl úžasný !!