Jdi na obsah Jdi na menu

Olomouc podruhé: WV i s břichy a šedinou to umí nandat

24. 4. 2008

ObrazekOlomouc byla místem, kde se opravdu děly pořádné Vjecy. Přinášíme vám druhou reportáž ze včerejšího koncertu. Autorem je profesní kolega Martin Višňa.

 

 

 

Výroční turné čtveřice Wanastowi Vjecy se zastavilo v centru Hané. Koncert se stejně jako ty předešlé vydařil, ovšem zřejmě už to není jako dřív. Omdlela jen jedna slečna, jestli se jmenovala Anna, netuším, za vodou rozhodně nebyla. Stála před Robertem v již typickém kabátu a trojhranném klobouku a byla bez vody.

Wanastowi Vjecy vyrazili na turné po dlouhých deseti letech. Loňské halovo-stadionové turné bylo sice zrušené, nutno však říci, že kulturákové prostředí Vjecem coby kdysi alternativnější odnože Lucie sluší a po takové odmlce je naprosto adekvátní. Ne, že by Kodym a spol. neměli na větší prostory, ptám se ale proč? Při monstršňůrách je mezi vystupujícími a návštěvníky přílišná propast a kluci rozhodně chtějí být lidem blíže, což je jedině dobře.

Koncert v olomoucké Sidii odstartovali plzeňští Mandrage. Do styku jsem s nimi přišel jen při poslechu CD, naživo mě ale nijak zvlášť nechytli. Snad v malém klubu by jejich písně vyzněly lépe, hutněji, živěji. Možná to bylo tím, že mladí muži s kytarami neměli na pódiu tolik místo co hvězdy večery. Úděl předkapel. Ale song Muchacha je po čertech dobrý.

A už se na promítacím plátně objevuje odpočítávací smyčka. 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 a znovu a znovu. Náhle se v reproduktorech rozezní základ některé ze skladeb. S jistotou nemůžu říct, které skladby, něco mi však říká, že jde o Chameleona z alba Lži, sex a prachy. A možná to vůbec není základ nějaké písně, ale úmyslně složené intro, do kterého se po chvíli ozve známý řev ze začátku první desky Vjecý. V tu se na pódiu objevuje kapela, intro dohrává – Tak mi to teda nandej, nandej, nandeeej! Kodym to odpálí jako za mlada, stroje se spustí, téměř naplněný sál zpívá a srdce nejednoho poskočilo. Ty vole, to sou fakt voni, voni se fakt vrátili!
Následující Velkej první letní den jen potvrdí, že čtveřice Kodym, P. B. CH., Vajgl a Vartecký je ve formě a co se zdálo již nemožné, je vážně realita. 

Ano, sice Kodymovi opravdu narostlo břicho, možná vlasů už má méně a v obličeji je takový kulaťoučký a P.B.CH. má na hlavě dost stříbrných pramenů, dokáží však stále překvapit. A čím překvapili domnělé Hanáky pod podiem? Tovačov, Tovačov, tovačovský zámek … Přiznám, z Hané nepocházím, takže mi tato lidová píseň neříkala vůbec nic, ale divil jsem se, že až na pár výjimek ji s Kodymem nezpíval poprvé nikdo. Za to písničku Lucie odzpíval celý sál bez Kodymova vedení. Tak nějak musel. Robert dohrál předehru k této písni, vrátil se k mikrofonu, stihl zopakovat název písně, najednou lup, zbylí tři hrají dál, ale Kodymův zpěv zůstává před mikrofonem. Publikum zpívá za Roberta, ten poodstoupí, chvíli tápavě přechází po podiu, píseň končí a přibíhá technický tým. Nechtěnou pauzu ovšem kapela využije tak, že naservíruje lidem luciánského Panice na poloviční výkon aparatur. Brzy je vše napraveno, můžeme pokračovat.

Přesné pořadí písní si nepamatuji, ovšem nemůžu se nezmínit minimálně o dvou. Je pravda, že při závěrečné Dotknu se ohně, což je píseň, která mě provází od dětství, mi běhal mráz po zádech, když  P. B. CH. Robertovi přišeptával „teď kolem tebe projdu se zavřenýma očima, jsou šedý, šedý a vlhký“ a že při Sbírce zvadlejch růží jsem byl prostě dojatý. Na mysli mám ale jiné dvě, a sice Kočárek a Bednu od whisky. Kočárek proto, že P. B. CH. na basu místo jeho linky hraje známou melodii z Hříšného tance a Robert do ní klidně zpívá slova o tom, jak zapálil světlík a že sestřenice Eva je ještě malá. Bednu od whisky zas proto, že snílek P. B. CH. (ano, opět on) náhle ožil a začal na podiu pobíhat jako na samém začátku kapely, kdy koncerty Vjecý byly punkovou smrští. Tu byl tam a tu zase támhle, najednou drží v ruce Vajglovu paličku a tu třísk do činele, tu do kopáku. A ten P. B. CH., který ještě před chvílí se zavřenýma očima téměř nehnutě stál u mikrofonu s kamenným výrazem se směje, řekl bych až dětinská radost.

Nezbývá než smeknout klobouk (což třeba Robert během celého koncertu neudělal, ani při děrovačce, ani při focení s mým kolegou) a popřát, ať to Vjecem ještě dlouho vydrží. Ovšem maličkou připomínku bych měl – příště zařadit více rychlejších písní a bude to ještě malinko lepší. Nicméně, já jsem spokojen a věřím, že v tomto stavu jsem neodcházel ze Sidie sám.

 

Autor: Martin Višňa - jeho autorská fota

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ASlutrariell - Illustration of Blood Difficulties

7. 10. 2018 9:45

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-de-vente/

zim - (ne)live

30. 4. 2008 14:53

samply dneska používá kdekdo, nevim co tu zase řešíme, ve výsledku to má pořád rockovej sound, radši budu poslouchat wanastovky se samplama s tim, že se mi výslednej efekt bude líbit, než abych sebou někde házel ze strany na stranu třeba někde na techno párty (čímž samozřejmě nechci urážet technaře, každej má to svý).

Rozhodně bych ale živé vystupování Wanastovek nenazýval výsměchem, to je trochu silný slovo, nemyslíš?

krize - samply

30. 4. 2008 8:06

nikdo nerekl ze to nezpiva na zivo, rekla sem jen ze ostatni maji mikrofony a delaji ze zpivaji i kdyz tam jejich hlas rozhodne neni a pod hlavnim kodymovo vocalem (ktery je nazivo) vyjede odnekud jeste asi dalsich 5 kodymovo vokalu a ve sbirce byl jasne slysitelny zensky vokal v refremech (kde se tam jako vzal ?) proste ty vokaly byly cely nejaky divne umely - rozhodne se tomuto nerika zive vystoupeni - pokud si myslite ze jsem blazen, dojdete si na wanastowky jeste jednou a neposlouchejte kolenem :-) timto nechci nikoho urazet ani priznivce WV (ja sem taky fanynka) ani primo WV jako kapelu, jen jsem chtela podotknout ze mi jejich uzasne LIVE vystoupeni neprislo zas tak uzasne a uz vubec ne LIVE, co me s prominutim mrzi

Kristýna - K tej Sbírke...

29. 4. 2008 8:31

Pozerala som to...je zjavné, že to Kodym spieva live, to je absolútne viditeľné, ide o to, že je aj absolútne normálne, že kapela si púšťa to, čo neuhrá, pomimo, to je tiež úplne normálne, takže to nie je výsmech, ale podotkla by som, že výsmech je to, že si si to nevšimol(a), alebo neuvedomil(a)...

A12A - Sbirka

28. 4. 2008 9:37

Muzes mi rict cas ve kterem ti pripada ze slysis zensky vokal? nebo teda alespon 3 kodymy...
http://www.youtube.com/watch?v=JoFWv1VlAq0

krize - asi kouzlo :-)

28. 4. 2008 8:46

wanastowky, dobra kapela, dobry songy, live=vysmech - vzdyt tam polovina veci (a co je nejhorsi i zpevy) jela z nejakyho playbacku - proc delaji ostatni ze zpivaji kdyz se v refrenu ozvou 3 kodymovo vokaly + ve sbirce zvadlejch ruzi absolutne slysitelny zensky vokal - no do prdele co to je ???

zuza - nevim kam to napsat=)

27. 4. 2008 11:27

Helemese pan admin má dneska svátek, všechno nejlepší Jarku=) a dál se takhle pěkně starej o tyhle stránky=)

zuza - Kouzlo

26. 4. 2008 17:09

Nojo, já jsem tak postupně došla k závěru, že Kouzlo je dokonalý...nejdokonalejší... A na koncertě taky bylo super, zdálo se mi, že se na mě při refrénu Robert koukal, ale asi se mi to fakt jen zdálo :D :P

kača - můj největší zážitek v Olomouci

26. 4. 2008 16:46

...bylo kouzlo - teda spíš konec - kdy už se nezpívalo, tak jsem si zavřela oči a poslouchala a najednou to znělo tak jaksi krásně jednolitě jako si představuju že zní celý vesmír a do toho ta basa :-), úplně jsem byla mimo, bylo to jak být na chvilku na návštěvě v nebi, skoro jsem ulítla....ale pak to najednou přestalo.Taková duha s bublavým potokem. Děkuju autorům :-*

fany - wv..registrace..?!

25. 4. 2008 20:13

mam takovy dotaz...registrace na oficialni strance nejako drhne...vite nekdo proc??? :(

monika - ...

25. 4. 2008 16:46

Moc pěkný reporty, fakt!!! Pánové, smekám : )

zim - Reporty

25. 4. 2008 14:50

Jarek i Krishna zasloužej velký dík, myslim že Wanastovky ani nečekali, že by o turné byl takový mediální zájem a hleďme je to tu a ještě k tomu moc hezky napsaný :)

už se těšim na tu videoreportáž!