Jdi na obsah Jdi na menu

BIOGRAFIE

David Koller se narodil 27. září 1960 v Praze. David Koller. Foto: Pavol Frešo

 

VETERÁN S MLADISTVOU DUŠÍ

David Koller patří k nejzkušenějším muzikantům střední generace českého rocku. Začínal v Bambini di Praga. K bicím se dostal díky bratrovi, po němž osiřely nástroje, když šel na vojnu. O čem bubnování doopravdy je, prý pochopil z desky Buddy Rich v Lucerně.

 

Jeho první velkou štací byla pověstná Jasná páka v letech 1980 – 1982. Tam také poprvé zpíval Majolenku, která se stala ve své době kultovním hitem. V období zákazů, kdy Jasná páka nesměla hrát, vystupoval s Lubošem Pospíšilem a pak na několik let zakotvil u Žentouru. Není bez zajímavosti, že v kapele, která dala českému popu Janka Ledeckého, hrál s dnešním ministrem obrany Jiřím Šedivým.

 

V roce 1987 spoluzaložil Lucii a byl jí věrný až do jejího konce v roce 2003. V Lucii kromě bicích hrál také na kytaru a zpíval. Jeho typický nasální pěvecký projev se stal výraznou známkou českého rocku devadesátých let. Napodoboval ho kdekdo. Za celou dobu existence Lucie byl David oblíbeným spoluhráčem, který nevynechal žádnou přílžitost zahrát si s jinými muzikanty. Mezi ty nejznámější patří spoluúčinkování v Kocábově a Pavlíčkově Výběru nebo dodnes nedoceněná česká písničkářská superskupina Alias s Karlem Šůchou, Ivanem Králem a Ivanem Hlasem. Je s podivem, že zatímco jeho kolegové v Lucii natočili několik desek Wanastowých Vjecí (za jejichž fandu se Koller mimochodem považuje dodneška) , David sám nahrál až do roku 2006 jen jedno sólové album. Vyšlo v roce 1993 a jsou na něm dnes už rockové standardy Na co při tom myslíš, Chci zas v tobě spát a Na mě zapomeň.

 

Pětičlenná skupina Kollerband byla původně příležitostným projektem, ale po umělecké pauze Lucie se stala skoro na dva roky hlavní Davidovou kapelou. Jejich album patří k prvním českým deskám, které vznikaly na mezinárodní úrovni. Producentem alba byl Američan David Bianco.

 

Největší Kollerovou zálibou je hudba a hlavně jeho jinočanské nahrávací studio, v němž experimentuje jak s analogovými, tak digitálními nahrávkami. David se ale nesnaží stát stranou ani věcí veřejných. V poslední době se podílí s Alicí Nellis a výtvarníkem Davidem Černým na vzniku smíchovského hudebního a kulturního centra Meet Factory.

 

Zdroj: davidkoller.cz